Menu

  • Ekonomická olympiáda

    Dňa 26.1.2024 sa naša škola zapojila do druhého ročníka Ekonomickej olympiády pre základné školy. Školského kola sa zúčastnili žiaci deviateho ročníka. Testovanie prebiehalo online v počítačovej učebni. Žiaci vypĺňali test, ktorý obsahoval 25 otázok z oblastí ako úvery a hypotéky, poistenia či rôzne formy sporenia. Nedá nám nespomenúť, že do tejto olympiády sa zapojili žiaci z celého Slovenska. Bolo to približne 6000 žiakov a okolo 214 škôl. Žiaci zvládli tieto otázky na veľmi vysokej úrovni, najlepšie sa umiestnili Adam Čipka a Nela Korfantová 9.A, za čo im blahoželáme.

    Mgr. Veronika Hamráková

  • Oznámenie o prerušení prezenčného vyučovania

    Vzhľadom na mieru výskytu akútnych respiračných ochorení v okrese Rožňava a na vysokú absenciu žiakov v našej škole by sme Vám na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Rožňave chceli oznámiť, že od stredy 07.02.2024 do piatku 09.02.2024 prerušujeme vyučovanie v Základnej škole Eugena Ruffinyho, Zimná 190/144, 049 25  Dobšiná. Vyučovací proces bude obnovený v pondelok 12.02.2024.

  • Školy idú na repre

    Deň pred polročným vysvedčením si žiaci II. stupňa našej školy spríjemnili návštevou hokejového zápasu, v ktorom proti sebe nastúpili Aquacity Pikes a hokejová reprezentácia SR do 18 rokov. Naša škola sa tak aktívne zapojila do projektu „Školy idú na repre“, cieľom ktorého je popularizácia hokeja medzi mladými ľuďmi. Podujatie prebehlo v búrlivej atmosfére, v rámci ktorej sme si poriadne rozohriali hlasivky povzbudzovaním oboch tímov. Pre žiakov boli počas zápasu pripravené rôzne súťaže, zaujímavé ceny a samozrejme maskot Kamko.

    Ďakujeme za príležitosť podporiť azda jeden z najobľúbenejších športov na Slovensku.

    Mgr. Beáta Palacková, Mgr. Zuzana Lefflerová

  • Predvianočný výlet štvrtákov do planetária v Košiciach

    Tesne pred Vianocami, v utorok 19.12.2023, sa žiaci 4.A a 4.B vybrali na exkurziu, ktorá nadväzovala na mimoriadne zaujímavý tematický celok prírodovedy: Vesmír.

    Do planetária v Košiciach sme vyrazili hneď ráno autobusom. Už po ceste sme videli veľa zaujímavého, ako napríklad hrad Krásna Hôrka, zrúcaninu Turnianskeho hradu a celé stáda srniek, ktoré sa na nás dívali z polí pri ceste.

    Keď sme dorazili do Košíc, dali sme si malú desiatovú pauzu na stanici a potom rýchlo do planetária, kde nás čakala bohatá prezentácia. Usadili nás do velikánskych pohodlných kresiel, z ktorých sme mali skvelý výhľad na strop. Na ňom nám začali premietať skvelé hviezdne divadlo. Na vlastné oči sme si tak mohli pozrieť úkazy, o ktorých sme sa učili na hodinách prírodovedy.

    Najväčšia zábava však ešte len prišla. V priestoroch vedecko-technického centra sme sa všetci spoločne poriadne vyšantili a vyskúšali mnoho hier a prístrojov založených na vedeckých princípoch.

    Ani nevieme, ako ten čas ubehol a pomaly sme sa museli vrátiť domov. Po ceste sme si však ešte stihli pozrieť Štátne divadlo a tiež navštíviť vianočné trhy, kde si deti kúpili malé suveníry, aby im pripomínali náš spoločný výlet. Vianočné trhy nám ešte dopriali malú lahôdku - ochutnávku pečených gaštanov. Tie boli pre mnoho detí novinkou, keďže doteraz poznali len gaštany z nášho miestneho parku.

    Cestou domov sme príjemne unavení podriemkávali a cesta prebehla veľmi rýchlo a našťastie bez akýchkoľvek problémov. Všetci sme si tento výlet náramne užili a tešíme sa na ďalšie školské zážitky. 

    PaedDr. Erika Spiššáková

  • Rodičovský ples

    Základná škola Eugena Ruffinyho v Dobšinej a Rodičovské združenie pri ZŠ Eugena Ruffinyho v Dobšinej pozývajú všetkých rodičov a priateľov školy na RODIČOVSKÝ PLES.

    Tešíme sa na Vás

    3. februára 2024 o 19:00 hod

    v Kultúrnom dome v Dobšinej.

     

    Rezervácie vstupeniek na tel. č. 0905 418 477, predaj u p. Heutschyovej v kultúrnom dome (pondelok - piatok od 08:00 do 11:00 hod.).

  • 34. ročník Olympiády v anglickom jazyku

    Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do riešenia úloh v rámci 34. ročníka Olympiády v anglickom jazyku. Školské kolo organizuje škola na základe dobrovoľnosti a v našej škole sa uskutočnilo dňa 27. novembra 2023. Úlohy školského kola súťaže pripravujú vyučujúci anglického jazyka. Žiaci si zmerali sily a porovnali vedomosti v rámci písomnej aj ústnej časti súťaže. Cieľom písomnej časti vo forme písomného testu je preveriť jazykovú kompetenciu na príslušnej úrovni (počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, používanie jazyka - gramatika a slovná zásoba). Cieľom ústnej časti vo forme dvoch úloh (monológu - picture story a dialógu - roleplay) je preveriť schopnosť vyjadriť svoje myšlienky, názory a reagovať na podnety partnera komunikácie.

    Výsledky školského kola 34. ročníka Olympiády v anglickom jazyku v kategórii 1B (žiaci 8. a 9. ročníka ZŠ, žiaci tercie a kvarty osemročných gymnázií, žiaci 1. a 2. ročníka šesťročných gymnázií):

    1. miesto:  Adam Čipka (9.A)

    2. miesto:  Sofia Sadlowska (8.A)

    3. miesto:  Katarína Krivanská (8.A) a Jakub Hmilanský (9.A)

    Adam Čipka ako víťaz školského kola postúpil aj do okresného kola súťaže, ktoré sa konalo 17. januára 2024. Získal v ňom krásne 2. miesto. V kategórii 1B súťažilo spolu 10 žiakov. Našu školu Adam reprezentoval so cťou vo veľkej konkurencii, o čom svedčili minimálne bodové rozdiely na prvých troch miestach.

    Tešíme sa, že naši žiaci stále majú záujem o olympiádu v anglickom jazyku. Víťazom srdečne blahoželáme a držíme palce v ďalších súťažiach. Zároveň ďakujeme všetkým zapojeným žiakom a pani učiteľkám anglického jazyka za svedomitú prípravu a CVČ v Rožňave za organizáciu okresného kola OAJ.

    Ing. Janka Liptáková

  • Beseda so spisovateľkou Lenkou Vranovou

    V januári sme spolu s deťmi z našej základnej školy privítali v priestoroch našej školy vzácneho hosťa - obľúbenú detskú spisovateľku Lenku Vranovú. Autorka nám predstavila knihu „Miškine biele Vianoce“. Kniha obsahuje 17 vianočných na seba nadväzujúcich rozprávočiek. Tak ako každý deň vznikal nový príbeh o Miške a jej kamarátovi Števkovi, tak plynú aj dni v kalendári od 1. sviatku vianočného, cez Silvestra, do Troch kráľov, až pokým zo stromčeka neopadá ihličie… Miškine dobrodružstvá sa odohrávajú v príjemnej rodinnej atmosfére so všetkými malými detskými radosťami a starosťami školákov a prelínajú sa príbehmi hračiek a vecí, ktoré ich obklopujú. Nenútene ich privedú aj do čias našich rodičov a starých rodičov, k hračkám, remeslám a zvykom. Sú plné humorných situácii, hravej tvorivosti a úprimnej detskej radosti a fantázie, doplnené aj o drobné poučenie. Pani spisovateľka nám povedala aj niečo zo svojho života a trpezlivo odpovedala na otázky detí. Táto beseda bola pre nich inšpiráciou. A my sme doplnili školskú knižnicu a čitateľské kútiky v triedach o nové knihy. Teší nás, že pani spisovateľka prijala naše pozvanie a prišla medzi nás.

    Mgr. Marína Krivanská, Mgr. Soňa Plutová

  • Vianoce v školskom klube detí

    Najkrajšie darčeky nie sú ukryté v krabičkách,

    tie máme ukryté v našich srdiečkach.

    V ten večer vianočný skúsme si ich priať,

    možno ich prinesie ten, kto má nás rád.

    Prajeme Vám príjemné prežitie vianočných sviatkov. Nech vo Vašom dome nechýba zdravie, šťastie, láska a nech Vám pravé tajomstvo Vianoc prinesie radosť.

  • Už len 2 dni - e-shop s oblečením s logom našej školy

    Máme pre Vás skvelú správu!


    Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej ste sami rozhodli. Jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope:

    https://www.kraloveskoly.cz/zserdobsina/

    Objednávanie je už spustené a bude možné len do 20.12. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom! 

    (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR.)

  • Cesta k finančnej slobode

    Finančná gramotnosť je jednou z oblastí, v ktorej každá myšlienka či rada, ktorú si osvojíme, nám v budúcnosti môže pomôcť dostať sa do finančnej pohody, neskôr finančnej istoty a nakoniec až k finančnej nezávislosti.

    Je veľmi dôležité aby bola finančná gramotnosť rozvíjaná už pri deťoch na základnej škole. Práve preto sme pre žiakov 8. a 9. ročníka pripravili zaujímavé aktivity rozvíjajúce ich finančnú gramotnosť. V spolupráci s OVB Allfinanz Slovensko a. s. sa na našej škole uskutočnil už druhý ročník hry Finančná sloboda. Po veľkom úspechu hry v školskom roku 2022/2023, sme sa rozhodli opäť osloviť lektorov Ing. Mateja Leľa a Mgr. Pavla Fajdeka, aby predstavili stolovú hru Finančná sloboda a spolu so žiakmi si ju zahrali. Lektori sa snažili zvýšiť finančnú gramotnosť žiakov moderným spôsobom učenia zážitkom, ktorá prináša zmenu myslenia a správania študentov v riadení osobných financií. Počas hry všetci žiaci dostali do opatery fiktívny manželský pár vo veku 30 rokov, ktorému pomáhali plniť si svoje ciele. Prechádzali s nimi 30 rokov ich života, uzatvárali im finančné produkty a čelili rôznym nástrahám života. Žiaci sa museli naučiť svojej rodine poradiť v rôznych životných situáciách. Financie sú predsa dôležitou súčasťou života, hoci často skrytou za dverami domácnosti. Dôležité bolo správne si vybrať spomedzi náhodne sa vyskytujúcich finančných príležitostí, udržovať platobnú disciplínu, približovať sa svojim cieľom a kompenzovať riziká, ktoré život prináša.

    V hre Finančná sloboda sú produkty veľmi podobné reálnym produktom dostupným na našom trhu. Preto žiaci pri rozhodovaní mohli použiť svoje skúsenosti z ozajstného života. A naopak, žiaci budú vedieť aplikovať vedomosti získané v hre na zlepšenie vlastnej situácie aj neskôr, v reálnom živote.

    Žiaci boli hrou veľmi zaujatí a aktívne sa zapájali. Ďakujeme lektorom za ich prácu a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

    Mgr. Mária Hutníková

  • Novembrové pomáhanie v našej škole

    Ako sme už spomínali pred pár týždňami, na našej škole aj tento rok znova prebiehali dve tradičné predvianočné zbierky. Dnes tu pre Vás máme krátke zhrnutie, ako sa nám tento rok darilo pomáhať.

    Tento školský rok sme prekonali náš doterajší rekord v odovzdaných škatuliach plných lásky. Seniorom od nás putovalo presne 62 nádherných vianočných darčekov. Veľmi pekne ďakujeme za spoluprácu aj nášmu Centru voľného času a OZ Detstvo deťom, ktoré sa každoročne do tejto akcie zapájajú spolu s nami a doniesli viacero krásnych krabičiek a papierových pozdravov.

    Psíkov v útulku zas potešili chutné maškrtky a granulky, teplé deky, uteráky atď.  Ďalšia várka pomoci ešte pocestuje chlpáčikom budúci týždeň.

    Ďakujeme všetkým deťom a dobrým ľuďom, ktorí priložili ruku k dielu a pomohli.

    PaedDr. Erika Spiššáková

  • Tanečný venček – krásna oslava mladosti

    U žiakov deviateho a ôsmeho ročníka ZŠ Eugena Ruffinyho prebehol kurz „Spoločenského tanca a výchovy.“ Žiaci sa oboznámili so štandardnými i latinsko-americkými tancami. Hodiny sa odohrávali v spoločenskej miestnosti základnej školy. Nešlo o žiadnu nudnú teóriu. Žiaci sa oboznámili s viedenským i anglickým valčíkom, cha-cha, tango a iné.

    Tradičný venček – tanečný večierok sa uskutočnil v kultúrnom dome. Žiaci s vážnou tvárou, v oblekoch a nádherných šatách predviedli ukážku tancov, ktoré ich naučila diplomovaná učiteľka tanca Alžbeta Tóthová z tanečnej školy Betty. Hostia sa nevedeli vynadívať na školákov, ktorí sa pri danej príležitosti zmenili na krásne mladé dámy a galantných pánov.

    Po učiteľskom a rodičovskom tanci, nasledovali voľné tanečné kolá. Súčasťou bolo aj odovzdávanie diplomov a žiakov dekorovali „venčekmi“ ich triedne pani učiteľky.

    Dobrá nálada aj vďaka pánovi Korintušovi gradovala každou minútou. V rytme hudby si páry zasúťažili „novinový a balónový“ tanec. Na záver tanečného plesu bolo slávnostné vyhlásenie najlepších tanečníkov slávnosti – kráľovná a kráľ podujatia.

    Veríme, že žiaci našej školy prežili príjemné a dôstojné chvíle v kruhu svojich rodičov a učiteľov.

    Mgr. Zuzana Lefflerová, Mgr. Marína Krivanská

  • OZNÁMENIE o prerušení vyučovacieho procesu (chrípkové prázdniny)

    Vzhľadom na mieru výskytu akútnych respiračných ochorení v okrese Rožňava a na vysokú absenciu žiakov v našej škole Vám na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Rožňave oznamujeme, že od stredy 06.12.2023 do piatku 08.12.2023 prerušujeme vyučovanie v Základnej škole Eugena Ruffinyho, Zimná 190/144, 049 25  Dobšiná.

    Vyučovací proces bude obnovený v pondelok 11.12.2023. 

  • BUBNOVAČKA 2023

    Tento rok v novembri sa opäť rozozneli tóny bubnov po celom Slovensku a v susedných Čechách. A neboli to iba bubny. Búchalo sa plastovými fľašami, o vedierka, tlieskalo, či dupkalo. A prečo toľko hluku? Aby deti bolo lepšie počuť! Hlas detí je dôležitý. Už desať rokov sa týmto spôsobom upozorňuje na dôležitosť ochrany detí pred násilím.

    V našej škole sme túto tému otvorili príspevkom v školskom rozhlase na začiatku prvej hodiny, ktorá bola venovaná aktivitám a diskusiám na túto tému. Triedni učitelia so svojimi žiakmi prediskutovali dôležitosť ochrany detí pred násilím a tiež riešenia, ako sa zachovať v prípade, že sa s násilím stretnú. O 10:00 sme sa spoločne s ostatnými školami a školskými zariadeniami stretli na námestí, kde sme našou bubnovačkou rozozvučali široké okolie...aby deti bolo počuť... Deťom sa náramne páčilo robiť hluk takto organizovane a to, že sme sa stretli aj s kamarátmi z iných škôl a škôlok malo tiež špeciálnu atmosféru spolupatričnosti a odhodlania. Na záver akcie sme preto spoločne vytvorili živé srdiečko zo všetkých zúčastnených. Takto spoločne sme si Bubnovačku užili prvý raz a veríme, že nie posledný, pretože...hlas detí je dôležitý...a práve deti je našou úlohou chrániť pred násilím najviac.

    PaedDr. Erika Spiššáková

  • Knižná novinka Tajomstvo skalného sokola

    Autorka a vydavateľka projektu Slovensko - krajina plná tajomstiev Lenka Šingovská, osobne doručila svoju knižnú novinku TAJOMSTVO SKALNÉHO SOKOLA do Dobšinej. Knihy určené pre školskú knižnicu odovzdala pánovi  riaditeľovi a prítomným žiakom. Autorka žiakom priblížila knihu, ktorá ich dokáže aj bez cestovania preniesť na krídlach fantázie do 76-tich slovenských miest. V knihe je aj  povesť o Dobšinej, ktorú si žiaci prečítali. Dozvedeli sa o predkoch, ktorí vytvorili toto mesto.

    Dúfame, že aj týmto milým stretnutím sme žiakov obohatili a prispeli k lepšej budúcnosti. Lebo vždy bude platiť motto: "Z dieťaťa, ktoré číta, sa stane dospelý, ktorý rozmýšľa."

    Mgr. Marína Krivanská, Mgr. Soňa Plutová

  • HLASOVANIE o motíve kolekcie školského oblečenia

    Máme pre Vás jedno skvelé prekvapenie!
    Do školy prichádza nová školská kolekcia a ste to práve Vy, kto rozhodne o jej podobe! Hlasujte do 23.11. o tom, ktorý z trojice motívov sa Vám páči najviac. Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nielen mikiny ale aj tričká, čapice, batohy a ďalšie kúsky v rôznych farbách :-)

     

    Hlasovať môžete tu: https://schoolsunited.cz/hlasovani/4ea4ef3f

  • Spevácka súťaž RÓMSKY TALENT

    Dňa 22. novembra 2023 sa naši žiaci zúčastnili speváckej súťaže rómskych piesní, ktorú organizovalo Centrum voľného času v Dobšinej. Súťaže sa zúčastnili žiaci nielen z našej školy, ale ja zo Základnej umeleckej školy, Špeciálnej základnej školy, Základnej školy z Liptovskej Tepličky, z Centra pre deti a rodiny Dobšiná a RC Mlynky-Biele Vody.

    Napriek silnej konkurencii dokázali naši žiaci obhájiť svoje talenty a presvedčiť porotu. Július Rusnák z V.C sa umiestnil na 3. mieste a Leon Gono zo VI.C obsadil 1. miesto v kategórii do 12 rokov. Tešíme sa z úspechov našich žiakov a ďakujeme za pekné reprezentovanie našej školy.

    Mgr. Boris Nezbeda

  • Poď hrať hokej

  • November v znamení pomoci iným

    Tento mesiac sa, u nás v škole, ponesie v duchu pomáhania. Blížia sa Vianoce, najkrajšie sviatky v roku, no pre mnohých také šťastné a veselé nebudú... Tak ako každý rok, pokúsime sa znova aspoň o maličký kúsok zlepšiť náladu nie iba seniorom, ale aj chlpáčikom z útulku. Ale poďme pekne po poriadku...


    Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

    To si opäť vyskúšame! Aj tento rok sa naša škola zapojila do krásnej akcie. Hlavným poslaním tejto aktivity je potešiť seniorov, ktorí žijú v domove seniorov alebo osamelo vo vlastnom príbytku.

    Veľmi veľa seniorov nemá žiadnych príbuzných, alebo o nich nejavia záujem a preto škatuľa plná lásky, ktorú pre nich pripravíte, bude možno ich jediným darčekom počas týchto Vianoc... Žiaľ, nie je vylúčené, že to bude zároveň ich posledný darček... Myslite na to pri výbere vecí do krabice. Bolo by neférové, ak by niekto zo starkých dostal poloprázdnu škatuľu, alebo obsah, ktorý bude smutnejší než darčeky ostatných.

    Radšej vyskladajme menej krabičiek s krásnym a kvalitným obsahom ako veľa chudobných, ktoré namiesto radosti prinesú smutný úsmev.

    Návod, ako vyskladať tú najkrajšiu a najlepšiu krabičku nájdete v plagáte. Prosím, dôkladne si preštudujte pokyny a nezabudnite zabaliť osobitne spodok a osobitne vrch škatule, koordinátori ich pred odovzdaním musia skontrolovať.


    A ako môžeme pomôcť chlpatým tuláčikom bez domova?

    Noci sú už chladné, pomôžu im staré deky, teplé koberce, ale aj uteráky, osušky, plachty, posteľné oblečenie, ale aj misky na jedlo a vodu, konzervy, granulky, obojky a podobne. Útulok v Rožňave tiež veľmi ocení, ak si aspoň raz za čas nájdete čas a prídete psíkov povenčiť.
     

    Krabice plné lásky aj veci pre psíkov môžete doniesť pani učiteľke Spiššákovej do kabinetu školskej psychologičky. Vopred Vám všetkým, dobrým ľuďom so srdcom na správnom mieste, ďakujeme. 

    PaedDr. Erika Spiššáková

  • Projektové vyučovanie

    Po skončení tematického celku Vesmír sa žiaci 4.A dali do realizácie projektov na tému Slnečná sústava. Cieľom celého tematického, blokového vyučovania bolo precvičiť si životné zručnosti - nápaditosť, zdravý rozum, organizácia a spolupráca.

    V prípravnej fáze sa žiaci sústredili na zber materiálu a pomôcok. Na hodine čítania si prečítali zaujímavosti o rôznych planétach, o kozmonautoch a o zvieratách vo vesmíre z kníh a encyklopédií, ktoré si priniesli. Kľúčové slová  z témy Vesmír boli podkladom pre napísanie básničiek.  Hodina  matematiky bola zameraná na riešenie rôznych príkladov, slovných úloh na danú tému. Na hodine výtvarnej výchovy si nakreslili, namaľovali a zopakovali planéty slnečnej sústavy. Prezentácie a videá ich motivovali k samotnej realizácii projektov.

    Výsledkom skvelej organizácie a spolupráce aj vďaka rodičom boli zhotovené pekné práce, na ktoré boli žiaci hrdí.

    Projektové práce si môžete pozrieť na chodbe pred 4.A triedou.

    Mgr. Iveta Hroncová

strana:

Právne informácie

Kontakt

Meno školy: Základná škola Eugena Ruffinyho
Email školy: zs@zsdobsina.sk
Telefón: +421 58 7941 342
Adresa školy: Zimná 190/144
049 25 Dobšiná
Slovakia
Fax: +421 58 7941 152
IČO: 35543752
DIČ: 2021644328

Mapa

Fotogaléria

Napíšte nám

Ak máte akékoľvek otázky ohľadom štúdia na našej škole, napíšte nám správu prostredníctvom tohto formulára. Na vaše otázky radi odpovieme.
Meno*:
Priezvisko*:
Váš e-mail*:
Vaše otázky, pripomienky*:
Opíšte prosím text z obrázka*:
komunikujem so serverom, počkajte, prosím
* takto označené polia sú povinné